Tekstin koko: ||

Sulkavan kirkko

Jumalanpalvelukset pidetään kirkossa sunnuntaisin klo 10. Talvikautena jumalanpalvelukset pidetään seurakuntatalossa, joka remontoitu ja vihitty kirkolliseen käyttöön 24.2.2004. Tietoa kirkollisista tapahtumista kirkollisista ilmoituksista, jotka julkaistaan myös Sulkava-lehdessä.

Sulkavan seurakunta on entinen Idänlahti-niminen Säämingin kappeli. Itsenäiseksi seurakunnaksi Sulkava on tullut v. 1630. Lisätietoa kirkon historiasta.

Kirkkokansan kasvaessa tarvittiin kirkkoon lisää tilaa ja päätettiin rakentaa uusi, isompi neliristikirkko Carlo Bassin laatimien piirustusten mukaan.
Tehtävään valittiin savitaipalelainen Matti Salonen. Hänen rakentamansa uusi kirkko valmistui syksyllä v. 1822. Sinne mahtuu istumaan 1000 ihmistä. Kirkon erikoisuutena ovat kiinteiksi sorvatut kynttilänjalat. Samoin huomiota herättää lukkarinpönttö eli lukkarintaulu, josta lukkari johti seurakunnan kirkkoveisuuta. Nykyiset 33-äänikertaiset mekaaniset urut ovat Kangasalan urkutehtaan rakentamat vuonna 1964.

Kirkon alttariseinää koristaa kolmen alttaritaulun sarja. Kaksi suurinta ovat 1850-luvun tienoilla tuntemattoman venäläisen maalaamia jäljennöksiä: espanjalaisen mestari Murillon Pyhä Perhe ja Leonardo da Vincin Pyhä ehtoollinen. Ylimpänä olevan taulun Jeesuksen ruumis otetaan ristiltä lahjoitti kirkkoon Partalaa 1848-1870 isännöinyt kunniaporvari Adolf Andrae vaimoineen. Kirkon kaunis messinkikruunu lienee sotasaalista. Kuparinen tinattu kastemalja on v. 1753 kirkon peruja.

Kellotapuli on kirkkoa vanhempi ja on tiettävästi Sulkavan vanhin rakennus. Sen rakennusvuodeksi mainitaan v. 1770.

Vuonna 1822 kiellettiin kirkon lattian alle hautaaminen. Nykyisen kirkon valmistuessa rakennettiin edellisen kirkon hirsistä 8-kulmainen hautaholvi hautojen suojaksi.